Защо трябва да обясняваме дизайнерските си решения на клиентите си - Изработка на онлайн магазин, Изработка на уеб сайт | Уебрикс
Поискай оферта

Блог

Защо трябва да обясняваме дизайнерските си решения на клиентите си

Защо трябва да обясняваме дизайнерските си решения на клиентите си
01.10.2019

На всеки се е случвало да сме напълно влюбени в създаден от нас дизайн, само за да видим как клиентът го отхвърля изцяло. Още по-лошо е, когато той настоява за промени, с които изобщо не сме съгласни и ни карат да се чувстваме дискомфортно.

Проектирането на уебсайтове за други хора може да се оприличи с хвърляне на зарове. Понякога имаме късмет и клиентът ни се влюбва в това, което сме направили от пръв поглед и не иска никакви или почти никакви промени. Често обаче, нещата изглеждат като почти безкрайна спирала на извършване на ревизии и последващи предложения, докато не бъдат напълно удовлетворени неговите изисквания и които ни довеждат до творческо и физическо изтощение.

Това е общ проблем за нас, уеб дизайнерите. Но ние не сме напълно безпомощни в това. Въпреки, че не можем да контролираме напълно как ще реагират нашите клиенти, има една стратегия, която може да помогне да се избегне ситуация извън контрол: Обясняване на дизайнерските решения, за предпочитане - още в самото начало.


Проактивният подход дава резултати

За да сме наясно - не съветваме да се състави огромен списък с обяснения за всеки отделен  детайл. И със сигурност, не и преди да сме изпратили самото предложение за дизайн.

Това, за което говорим, е да предоставим на клиента общо обяснение на това, което сме направили и по-важното - защо сме го направили. Това е нещото, което може да изпратим заедно с първоначалното предложение за дизайн.

То ни помага да постигнем няколко неща:

Предоставя обяснение

Хората и клиентите в частност,  са по-склонни да приемат нещо, ако знаят причината за това. В случая с дизайна на уеб сайт, това може да означава всичко: от разбирането защо сме избрали определена цветова гама, до това как сме разположили навигацията. Ако нашите разсъждения имат смисъл за тях, е много вероятно да избегнем „разпердушинването“ на предложението ни за дизайн.

Улеснява продуктивния разговор

От време на време, се сблъскаме с хора, който много бързо си съставят (отрицателно) мнение за предложението ни. Това не само жегва егото ни, но и може в голяма степен да затрудни процеса на проектиране. В такава ситуация може лесно да убие мотивацията ни и същевременно да накара клиента да стане предпазлив към следващите ни предложения.

Такава реакция е честа при клиенти, които имат много различни очаквания за това, което ще видят, за разлика от дизайна, който сме им представили. Ние, предлагайки ясно и просто обяснение, можем поне частично да компенсираме елемента на изненада и разочарование в тях.

Въпреки, че те все още може да не са влюбени в дизайна, който сме им предложили току-що, последващият разговор може да бъде много по-продуктивен. Това ще доведе до по-голямо удовлетворение в нас, а и до по-добър краен продукт. Не на последно място - това демонстрира и професионализъм.

Подаването на дизайн за преглед, без реално обяснение е малко като да пуснем някого в непозната местност без карта или GPS навигация. Разбира се, той може да си намери път, но едва ли ще е толкова приятно преживяване.

Ето защо, ако не друго, отделянето на време, за да помогнем на някого да се ориентира във нашето предложение, се отразява добре и на нас. Показва, че се влага сериозна мисъл в работата и демонстрира готовност за комуникация. Това е чудесен начин да помогнем за изграждането и на по-тесни взаимоотношения клиент-дизайнер.


 


Какво трябва/не трябва да включваме

Когато става въпрос за навлизането в различни детайли на дизайна, има деликатен баланс, който не бива да нарушаваме. Ако нашето обяснение е прекалено дълго и детайлно, рискуваме да отегчим или объркаме клиента. Той дори може да го игнорира напълно, ако получи например, три страници текст с дизайн на една страница .

Следователно, ключът е да се предостави описание, което служи като общ план. Следва да се съсредоточим върху най-важните части от дизайна, като например:

  • Хедъра и футъра
  • Навигацията;
  • Зоната с големите банери или друго фокусирано съдържание
  • Очаквани области, които ще използват анимация или други специални ефекти;

Например, ако сме задали област от началната страница за конкретен тип съдържание, добре е да се уверим се, че клиентът ни разбира правилно намерението. По същия начин, ако сме нарисували елемент, който подканва потребителя да скролва надолу, е добре да обясним функцията му още в статичното изображение, което представяме.

Правило: Много често това, което ни се струва очевидно, може да не е толкова лесно за разбиране от другите. Не бива да предполагаме, че всеки автоматично ще „влезе“ в нашия мисловен процес.

И така, какво трябва да избягваме да споменаваме? Това наистина варира в зависимост от клиента и самия проект.

Като цяло,  е най-добре да се държим далеч от техническите аспекти - например как ще изградим определена функция или визуален ефект. Повечето клиенти не са толкова притеснени от това как постигаме нещо, колкото искат да изглежда добре. Най-добре е да започнем с основните положения по дизайна и структурата и да засегнем основните области/елементи.

 


Да се разкрием

В крайна сметка, осветляването на мисловния процес зад нашата дизайнерска работа е свързано със създаването на съвместна среда. Да не забравяме, че когато става въпрос за дизайн, ние сме експертите. Когато предоставяме на клиентите по-добро разбиране защо предлагаме нещо, те могат да вземат по-информирани решения. Не на последно място, трябва да обърнем внимание, че често решенията се взимат от няколко души, от страна на клиента. В тези случаи, мотивирано дизайн предложение е много по-малко вероятно да стане обект на „не ми харесва“ от страна на един от екипа, а другите да нямат аргументи в обратна посока. Съпътстващото обяснение може да даде точно такива аргументи у хора, които са харесали предложението ни.

Не само това, по-вероятно е те да направят някакви промени в рамките, които сме очертали за тях. Това може да е разликата между „пипването“ на шрифт или цвят, и разбиването на пух и прах на цялото предложение.


Затова в следващия си проект опитайте да обясните дизайнерските решения, които сте взели. Въпреки че няма гаранция, че клиентът ще се съгласи с него без промени, и двете страни ще сте в по-добра позиция да се справите с последващите корекции по него.