Поискай оферта

Блог

Предимства и недостатъци в това да бъдеш самоук уеб дизайнер

Предимства и недостатъци в това да бъдеш самоук уеб дизайнер
11.10.2019

Не толкова отдавна, уеб дизайнът беше съвсем ново занимание. И тъй като беше толкова ново, нямаше много възможности да се получи официално образование по уеб дизайн. Така, най-прекият път да станете професионалист беше да се научите сам на необходимите умения.

Така започна кариерата на много хора. Тя преминава през проучване на изходния код на различни уебсайтове и през разбирането как работят нещата. Експерименти с Photoshop, CSS, а и PHP и JavaScript. Така, през годините знанията и опита идва от процеса на опити и грешки.

Но да си самоук в в тази сфера носи букет от усещания и предизвикателства. От една страна, да си самоук е много освобождаващо. От друга, всъщност може да е малко страшно.

Имайки това предвид, нека разгледаме доброто и не толкова доброто, което идва с това да бъдеш самоук уеб дизайнер.
Научете каквото искате, както го искате, когато го искате

А, оттам идва и чувството за свобода. С невероятното разнообразие на образователните ресурси за уеб дизайн и разработка, вие наистина можете сами да изберете фокуса си.

То е в контраст с по-официалното образование, при което сте задължени да следвате определен път в обучението си. Разбира се, обикновено има основателни причини за това - трябва да разберете основните принципи, преди да можете да схванете по-малките детайли. И все пак, да се учиш сам, означава да имаш право да задаваш своя собствен път.

Мисля, че е страхотно изучаването на уменията, които ви интересуват най-много. Много вероятно е да успеете да се вдъхновите от самия процес на ученето. Когато следвате нечий друг учебен план, може да бъде по-трудно да откриете същия този ентусиазъм, който да вложите в работата.

И понеже тръгвате по различен от другите път, може да се окажете, че и вие мислите малко по-различно. Това може да доведе до креативни идеи и решения, които не биха ви хрумнали по друг начин.

И накрая, когато става въпрос за това как се учиш, имаш възможност да подбереш типовете материали, които най-много ти харесват. Това може да е поредица от уроци, книги или видео курсове за обучение. Независимо от предпочитанията, идеята е, че можете да учите по-ефективно, когато намерите формата, който ви подхожда и доставя удоволствие.


 

Може да пропуснете нещо важно

Може би най-сериозният недостатък в самообучението по уеб дизайн е, че неминуемо ще има някои пропуски във вашето „образование“. А това може да означава пропуск на нещо важно.

Да кажем, че искате да научите как да правите някои специфични задачи с Photoshop, например изрязване на обекти от фона. Можете да станете много добри в това, но да пропуснете, да кажем, ретуширането на изображения, което в по-нататъшен момент да ви затрудни значително.

Това не е критика към ресурсите за самообучение, а по-скоро наблюдение на този подход към обучението. Това е нещо, в която по-традиционен тип училище има предимство.

Затова е важно да научите какви са пропуските ви и да се стремите да ги запълвате час по-скоро, с най-доброто, което можете.


Сравняване с конкуренцията

Въпреки потенциалните пропуски в знанието, самоук дизайнер наистина може да "се мотае“ с конкуренцията. Има няколко причини за това.

Първата е, че нашия сектор е по-сегментиран, отколкото мислим. Наистина, няма такова нещо като дизайнер или разработчик с един калибър. Всеки от нас има собствен набор от умения и предпочитани области на компетенции. Да не говорим за широкия спектър в ценовия диапазон. 

Ще установите, че работите и се състезавате активно с колегите си и същевременно имате възможност за постоянно усъвършенстване. Дори и да проведете разговор със себе си от типа:

 - Аз ли съм найвисококвалифицираният човек на този пазар?
 - Не, но съм достатъчно добър и все повече се развивам.

Това само ще покаже, че не е нужно да знаете всичко, за да постигнете някакъв успех.

Второ (и донякъде свързано) описанието на длъжността се е променило за много от нас. Въпреки че има от онези талантливи хора, които изграждат всичко от нулата, това вече не е задължително изискване. Появата на CMS и плъгини предоставя чудесна основа за дизайнери на различни нива на умения, върху които да надграждат.
Уникална възможност за точния човек

Един от най-невероятните аспекти на кариерата в уеб дизайна е, че не е задължително да имате нужда от официално образование. Всичко, което изисква, е малко талант, интернет връзка и желание за учене. Оттам нататък можете да приложите уменията си като фрийленсър или като работите за някой друг.

От друга страна, да сте самоук, може да се окаже по-трудния път. При цялата свобода, която вие е предоставена, може да се окаже, че сте пропуснали както основи, така и по-дребни детайли на занаята. А след като се утвърдите като професионалист, намирането на време за усъвършенстване на вашите умения може да бъде трудно.

И все пак, ако разбирате предизвикателствата и наистина обичате това, което правите, можете да преодолеете почти всички препятствия, които ви стоят на пътя. Това е възможност, която изглежда наистина уникална за уеб дизайна.