Плюсовете и минусите на изграждането на уеб сайтове с продукти на трети страни - Изработка на онлайн магазин, Изработка на уеб сайт | Уебрикс
Поискай оферта
default

Блог

/ Плюсовете и минусите на изграждането на уеб сайтове с продукти на трети страни

Окт. 29, 2019
Плюсовете и минусите на изграждането на уеб сайтове с продукти на трети страни

Подобно на много сфери на бизнеса, разработката на уеб сайтове се промени доста с течение на времето. В ранните ѝ дни, дизайнерите и програмистите правеха уеб сайта от начало до край: като се мине през изработката на дизайн до картинка, през „нарязването му“ до HTML код и накрая изграждането на софтуера за него. Кодът често се пишеше на ръка, в обикновен текстов редактор.

Но с годините, с развитието на индустрията, се промени и начинът, по който създаваме сайтове. Много от „ръчните части“ на процеса са заменени с инструменти, които носят допълнително удобство и функционалност.

Като се започне с навлизането на WYSIWYG инструменти като Deamweaver, мине се през модерните текстови редактори като Netbeans и се стигне до CSS среда като Bootstrap. Много дизайнери предпочитат да използват Bootstrap, която в известна степен улеснява създаването на потребителски интерфейс.

Появиха се и готови и безплатни за инсталиране и ползване онлайн софтуери като Joomla, OSCommerce, Drupal и много други. Така, вече е обичайна практика да се инсталира копие на WordPress за направата на обикновен уеб сайт или WooCommerce, вместо да се изгражда онлайн магазин от самото начало.

И така, както поточната линия завинаги промени автомобилната индустрия, този внушителен набор от налични инструменти и ресурси промениха уеб дизайна.

Наистина, тези мощни и удобни инструменти и решения идват с много предимства. И все пак, те може да ни поставят в някои много трудни ситуации. Имайки това предвид, нека проучим ефекта, който тези средства имат върху съвременния уеб дизайн и разработка. 

Бързо развитие и мощни функции

Фактът, че сега имаме на разположение десетки хиляди безплатни и евтини софтуерни елементи, изравнява силите. Донякъде това означава, че един Фрийлансър може сам да се състезава за разработки, или че един малък предприемач може да се справи със сравнително сложни проекти.

В случая с готовите системи, печелят не само професионалистите, а и обикновените ентусиасти, които са решили сами да си направят сайт или да създадат онлайн магазин. В наши, дни дори пълен новак може да се справи с немислими допреди 6-7 години препятствия, просто като инсталира атрактивна тема на WordPress и избере няколко подходящи приставки. В рамките на няколко часа, той може дори да продава своите продукти онлайн.

Голяма част от процеса на проектиране и разработка сега се състои в избор и инсталация на различни елементи, които искаме да използваме. Всичко: от теми и прости компоненти и приставки на потребителския интерфейс, до висок клас функционалности е достъпно, безплатно или на разумна цена. 

От какво се отказваме

Всичко това е чудесно за либерализиране на Мрежата, но също така може да ни доведе до много от потенциални рискове, предизвикателства и в крайна сметка разходи.
 

По-малко контрол

Инструментите, които използваме за създаване на уебсайтове, улесняват процеса повече от всякога. Но много често, точно защото са готови, те могат да създадат сериозни неудобства. Не е тайна, че една голяма част от компонентите и приставките, особено безплатните, са родени като такива за някой клиент и в последствие, разработчикът ги е качил в магазина, безплатно или срещу скромна такса.

Обаче „дяволът е в детайлите“. Проблемът настъпва, когато клиентът пожелае по-малка или по-голяма промяна в някаква функционалност – било в основния софтуер (WordPress, OpenCart) или в някоя от приставките. Алтернативите са да обясните, че това е нещо готово, което не може да се променя или да възложите тази задача на някой, който може да го направи. Ако сте на Ти с php, най вероятно и сами ще можете да се справите, но тогава се сблъсквате с друг, дори по-голям проблем – ъпдейтите. При следващия ъпдейт на ядрото на системата или на плъгина, който сте доработили, вашите промени ще изчезнат и дори целия сайт може да се повреди драматично. Решението в такъв случай е да спрете ъпдейтите, което пък ни води до следващия проблем.
 

Рискове за сигурността и поверителността

Този тип софтуерни елементи отваря врата за потенциални опасения за намалена поверителност и сигурност. Обстоятелството, че сорс кода на софтуера е свободно достъпен има огромни предимства, но и сериозен недостатък - недобронамерени хора могат да опитат да откраднат чувствителни данни от вашия сайт или да го повредят. Много често това дори не е лично срещу вас или вашите клиенти, а е масирана атака срещу ползвателите на софтуера, някой път - дори … за удоволствие. Понякога те откриват дупки в сигурността на приставките и компонентите, но не са изключения случаите, когато безплатни приставки се предлагат с предварително включен зловреден код. И докато огромното мнозинство от хората зад тези продукти се опитват да направят правилното нещо, страхът от един-единствен лош играч е основателен. Проблемът за всеки, който разработва уебсайт по този начин е, че просто е невъзможно бъде сигурен на кого да се довери.
 

Разчитаме на другите

Уебсайт, който разчита на инструменти и услуги на трети страни е, до голяма степен "на милостта на другите". Това означава, че, например, когато в WordPress приставка се появи проблем, дизайнерът няма какво да направи, освен да изчака ъпдейт (и да вбеси нетърпелив клиент).

В най-лошия сценарий, такъв  може да не дойде никога. В случаи като този, когато нещо спира да работи и не можете да го поправите, сте принудени да търсите алтернатива. Дори и да намерите подходяща такава, това отнема допълнително време, води до неприятни разговори и обяснения с клиента и като цяло е разочароващо изживяване.


Добър или лош, играта се е променила

Много малко от нас имат времето или уменията, необходими, за да изградим всичко сами. И е хубаво, че в резултат на многообразието от решения има и такива, които не изискват специфични умения, за да се изработи уеб сайт или да се създаде онлайн магазин. Трудно е, но изглежда, че техниките за постигане на мярка за хармония непрекъснато се подобряват.

Парадоксално е, но нещото, което улеснява нашата работа, може да предизвика множество усложнения. Но това е новото нормално в съвременната уеб разработка. Въпросът, който трябва да поставим на кантар, в тази ситуация е: ще жертваме ли потенциално по-разнообразни и достъпни функционалности, в името на сигурността и по-добрата поддръжка.